Stadhouderskade 29 | 8332 GA Steenwijk |  tel. 06 29280920 | 

Rode keuken

Lijkt jou een rode keuken ook zo mooi, of twijfel je over de kleur? Lees over mijn dilemma's en waarom een rode keuken wel of niet een goede optie is.

Rood in de keuken

De rode keuken, tot nu toe heb ik al verschillende keren met ‘m kennisgemaakt. Bij mij zeker geen liefde op het eerste gezicht. Een rode keuken vind ik zo aanwezig voor het totale interieurplaatje waardoor ik gelijk mijn reserves heb. Maar wat als mijn klant lyrisch is van een rode keuken in al zijn nuances? Van hoogglans helrood tot ossenbloedrood gekleurd hout. Wie ben ik dan om te zeggen, niet doen!

Rood is de kleur van vuur en bloed dus wordt het geassocieerd met energie, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde. Rood is een zeer emotioneel intense kleur. Het verhoogt de stofwisseling, verhoogt de ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk. Ja, ja rood heeft een pittige persoonlijkheid.

De allereerste rode keuken die ik tegenkwam was tijdens een verkoopadvies. Ik moest even zoeken naar de ingang van het huis en toen de deur open ging zag ik al een glimp van hem achter de bewoonster. Glimmend en glanzend keek ie me recht aan, er was geen ontkomen aan. Je moet weten dat bij een verkoopadvies van de woning begrippen als neutraal, ruimtelijk en licht hoog in het vaandel staan. Stralend vulde de rode keuken de ruimte. En trots liet de bewoonster mij alle foefjes en handige opbergmogelijkheden van de keuken zien. Wit spuiten van zo’n keuken was geen optie meer.

Hoe dan wel?

Dan is het beter om de rode keuken de aandacht te geven die hij nodig heeft en alles wat er omheen staat zo rustig mogelijk te maken. Hout in combi met rood zwakt het gelijk wat af. Dit kan in accessoires of in een houten eettafel. Gebruik rood verder als een accentkleur door bijvoorbeeld op de eettafel een boeket met rode bloemen neerzetten. Ook een kookboek met een rode kaft of een mooie rode theepot ergens neerzetten helpt om de aandacht beter te verdelen in de ruimte.

Mijn tweede kennismaking met een rode keuken was een joekel van een kookeiland die alvast uitgekozen was voor het aanstaande nieuwbouwhuis. Ik begrijp dat aannemers heel snel willen weten waar aansluitingen moeten komen maar dan hoeft de kleur van de keuken toch nog niet bepaald zijn? In dit geval dus wel. En de keuken werd het uitgangspunt voor een ‘out of the box’ plan. De liefde voor kleur kwam terug in het behang van BN Wallcoverings van Gogh 22001. 5 banen vormden hier een soort schilderij achter de eettafel en de zachte groene kleur uit het behang werd verder voor de wand gebruikt. Daartegenover kwam een neutrale grijs met een puntje rood te staan zodat er balans in de ruimte ontstond. En zo werd de rode keuken omhelsd door de andere kleuren.

Waarom past groen goed bij rood?

Groen is trouwens de complementaire kleur van rood. Ze staan recht tegenover elkaar in de kleurencirkel en combineren daarom heel goed met elkaar. Het gebruik van kleuren is heel goed te onderbouwen wanneer je weet hoe de kleurencirkel in elkaar steekt. Natuurlijk, je kunt ook kleuren kiezen op gevoel maar wanneer er twijfel is, is het kennen van kleurencodes heel handig.

Afgelopen week kreeg ik ook weer met een rode keuken te maken. Ossenbloedrood in dit geval. Binnenkort wordt deze geplaatst in een fantastisch verbouwde boerderij. Mevrouw kwam er niet meer uit. Ze had al wat kleurenstaaltjes verzameld op gevoel, waarbij haar voorkeur richting groen ging. Toch begon ze te twijfelen want een ‘expert’ had bij een winkel verteld dat rood echt niet bij groen paste. Gelukkig trok ze aan de bel. In combi met een natuurstenen antraciet/ witte vloer, RAL 7021 kozijnen en een kleurenplan passend bij de keuken zie ik het plaatje al voor me.

Rood schijnt trouwens ook eetlustverhogend te werken. Dan is een rode keuken zo gek nog niet, toch?